Vad är ett Sommarnöje?

Den första gången ordet sommarnöje dyker upp, är i A.F Dalins Ordbok öfver svenska språket på 1850-talet. Där sägs sommarnöje vara ”ett ställe på landet där man för sitt nöje tillbringar sommartiden.” Fair enough. Fenomenet är dock äldre. Redan på antiken valde de som kunde att balansera stadslivet med att vistas på landet.

Till en början var detta förunnat de välbeställda och bara dem. Sedan började allt fler kunna skaffa sig ett andra hem på landet. Ett sommarnöje. På senare tid har sommarlivet förändrats. Nya aktiviteter och förväntningar kräver mer avancerade hus, som kräver sitt av arbete och underhåll. Samtidigt som livet i staden blivit alltmer intensivt.

Så det är en viktig roll de ska fylla, sommarnöjena. På några flyktiga veckor ska livet komma ifatt. Samtidigt som man ska träffa släkt och vänner. Då ska inte renoveringar och byggnationer ta platsen och stjäla syret.  

Vi vill återställa sommarnöjet till vad det en gång var. Ett nöje, om sommaren. En plats där man kan umgås och hinna tänka en och annan onyttig, och just därför vacker, tanke.

Våra hus

Arkitekternas fritidshus

Sveriges främsta arkitekter har skapat sina drömmars lantställen för oss. Tio unika formspråk som anpassas efter dina behov. 

När huset är ritat sköter vi bygglov och uppför huset på plats hos dig, bräda för bräda, utan kompromisser. Även om din tomt ligger otillgängligt eller på en ö. Det är arkitektritat och platsanpassat men enklare än någonsin. Och du får alltid ett fast pris för hela projektet.

Läs mer och hitta ditt hus

Våra egna fritidshus

Sommar är vår egen kollektion av fritidshus. Skapade för ett liv nära naturen. Arkitekturen är samtida och finishen hög men prisnivån är lägre än för våra platsbyggda Sommarnöjen.

Vi bygger Sommar inomhus. Vi tar sedan de färdiga modulerna till din tomt, lyfter dem på plats med en kran och sätter ihop dem. Du väljer om du vill göra markarbetena själv eller anlita oss för hela processen.

Läs mer och hitta ditt hus

Attefallshus och små fritidshus

Vår populära kollektion c/o innehåller Sveriges största sortiment av arkitektritade små hus – Attefallshus, mindre fritidshus, gästhus och bastuhus.

Husen må vara små men flexibiliteten är stor. Du kan få ditt lilla hus med den utrustning du önskar och skräddarsy det efter dina önskemål. Huset lyfts på plats helt färdigt så att minsta möjliga åverkan på naturen görs. 

Läs mer och hitta ditt hus

Fråga oss

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?

* indicates required