Sommarnöjen skapar tidlösa hus med skandinavisk arkitektur och naturliga material. Med en enda kontakt, fast pris och garanti.

Nyheter

Skärgårdsverklighet

Sent i våras berättade vi om starten av vårt nya öprojekt på en underbar kobbe i Stockholms norra skärgård. Nu är stommen uppe och huset görs klart för slutförande.

Nu börjar arbetet med inredning och anslutningar. Vår färja fraktar grävskopor och utrustning som ska hjälpa oss att förse ön med all nödvändig infrastruktur - avsaltningsanläggning, avloppssystem och grävda kanaler för el, vatten och avlopp.

Parallellt med det tunga arbetet tar sig våra finsnickare an interiören. Innerskikt i form av golvtiljor och slätspont på väggar adderas och snart är det dags för köks- och badrumsinredningen. Rörmokare, elektriker, plattsättare ska samsas med snickarna på en liten yta samtidigt som transporter och leveranser måste komma i rätt tid. Vår beställare kommer att kunna njuta av övintern i sitt nya och bekväma sommarnöje.

 

 

 

2011

Förfinade interiörer

Nu höjer vi nivån på våra inredningar ytterligare en nivå. Efter sex månaders arbete med våra arkitekter och utvärdering av leverantörer av allt från trägolv till tvättmaskiner, mattor till matstolar presenterar vi nu vidareutvecklade interiörer i våra hus.

Ett fungerande sommarhus är mer än en vacker yta och fina saker. För att den rätta känslan ska infinna sig är det viktigt att det finns en bärande idé bakom så att helheten blir mer än delarna. Därför har vi arbetat hårt med att finna lugna material som passar ihop. Och som åldras med värdighet.

Massiva trägolv med hög finish kvalitet, Ölandssten av utvald kvalitet, outslitliga Mieleprodukter och snickeribyggd förvaring bidrar till att Sommarnöjens hus inte riktigt går att jämföra med andra. Läs mer.

2011

Ny arkitektur i Göteborgs skärgård

Donsö ligger strax söder om Styrsö i Göteborgs skärgård. På utsidan av ön, med fri utsikt över Västerhavet, har Sommarnöjen startat ett spännande projekt. Platsen är speciell och våra hus kommer att bli som ett med den vilda naturen.

I ett första steg uppför vi en fullt utrustad skandinavisk sommarvilla som vår beställare planerar att bosätta sig i året runt inom några år. I nästa steg planeras ett något mindre hus med samma formspråk, som sommarhus för barn och familj. Husen knyts samman av en altan med utsikt i tre väderstreck.

Husen placeras dels på högre liggande urberg, dels över lägre liggande vegetation. För att utnyttja terrängens förutsättningar skapar vi en platsanpassad källare med förvaring för familjens behov.

Som vid alla öbyggen är planering avgörande. Beställningar, transporter, personal i olika yrkesgrupper och insatser från underentreprenörer måste synkroniseras. Lika viktigt är hantverkarteamets kompetens och förmåga att förutse och lösa problem ute på ön.

God arkitektur och material är viktigt. Men när den förverkligas av engagerade människor på plats blir resultatet ett fungerande hus.

 

2011

DesignTorget för Sommarnöjen

DesignTorget har tagit fram ett urval vackert formgivna bruksföremål för Sommarnöjen. När modern svensk inredning och arkitektur möts blir resultatet Designtorpet.

DesignTorget är en marknadsplats för svensk design, där kunder och formgivare som värdesätter form, funktion och förnyelse möts. DesignTorgets jury väljer ut produkter som säljs under en begränsad tid i butiker i Sverige och Norge.  Ur sitt sortiment har DesignTorget lyft fram en serie produkter som speciellt passar Sommarnöjens eleganta små hus.

För att visa hur produkerna kan fungera i verklig miljö inredde DesignTorget en kompakt friggebod som används som gästhus vid havet. Framför dubbelsängen placerades pallen Sitta Rib, formgiven av Martin Björnsson, som också har gjort väggkroken Dot. På golvet lades en modern trasmatta, Gunnel. Brickbordet passar lika bra på takterassen som inomhus. Den röda stolen Frankfurt är en klassiker i ny tappning. Den kombinerade grill/krukan Hot-pot bbq står på altanen omgiven av planteringskrukor.

För fler ideér på smarta och väl formgivna saker till ditt sommarhus, besök någon av Designtorgets butiker eller www.designtorget.se.

 

 

2011

Örnnäste i nyanser av grått

Våra kunder önskade ett unikt hus som skulle bryta mot både det helvita och modernistiska och det traditionellt faluröda. Resultatet blev en skräddarsydd KS60 som anpassades till naturen på platsen. Det grå urberget tas upp av gråskalor på husets fasader, inre träytor och natursten. Ett hus som andas lugn och välbefinnande.

Huset har placerats med öppna glasytor mot syd, ost och väst, och en privat fasad mot nord. Där finns sovrum och badrum med platsbyggda skjutdörrar och ventilationsfönster som ger utblickar från varje sängplats och morgonduschen.

Den stora sällskapsytan är enhetligt utformad med ektiljor och gråbehandlad slätspont på väggar och tak. Det fristående köket är skapat av vårt norrländska snickeri och ger integrerad förvaring mot rummet. Arbetsbänken är en massiv kalkstensskiva från Öland, ett material som återfinns i badrummet. Vitvaror från Miele är integrerade i snickerierna.

På utsidan skapar altanens form och takets överhäng skyddade uteplatser i alla väderstreck. Här kan en familj vistas alla årstider.

 

2011

En somrig bod

Idag är himlen hotfullt grå och regnet öser ner över öarna i Stockholms skärgård. För att skänka lite värme visar vi en enkel bod som vi just har uppfört.

Vår klient önskade ett fristående gästhus där familj och vänner skulle få avskildhet och kunna rå om sig själva. Tillsammans fann vi ett rofyllt läge på tomten och anpassade Thomas Sandells klassiska SASA1 efter platsen och så att den skulle bli vacker ihop med huvudbyggnaden. 

Husets yttre bildar en helhet med sina släta träpaneler lagda i två riktingar och faltaket i trä, allt behandlat med faluröd slamfärg. Åtta stora fönster släpper in ljus i mängder och är målade likt fasaden, för lugnets skull.

På insidan möter fönstren den vita slätsponten. Även taket är klätt i slätspont upp till nock och har med en luftig rumsavdelare mellan sovplats och allrum. Vackra ekgolv behandlade med vit olja skapar sommarkänsla.

Robusta material som åldras värdigt. Enkla former. Det ska inte vara mer komplicerat än så för att kännas exklusivt.    

2011

Bastu de luxe

Våra klienter har ett vackert hus med högt läge i Stockholms skärgård. Mot utsikten och kvällssolen har man anlagt altan och pool. Nu sökte man kronan på verket, en bygglovsfri bastu med spa. I samarbete med uppmärksammade designern och arkitekten Jonas Wagell förverkligade Sommarnöjens parets önskningar.

Bastuhusets placering och form är anpassat efter förutsättningar givna av altanen, poolen, huvudbyggnaden, utsikten och behovet av insynsskydd från närmaste grannen.  

Utifrån parets önskan skapades planlösningen för största bekvämlighet för två personer. Basturummet är kompakt men luftigt tack vare interiören i ljus ask utan kvisthål. Det ger utrymme för ett rymligt relaxrum med kommunikation mot altanen och ostörd havsutsikt genom husets gavel.

Invändigt är huset konsekvent och stilrent utformat med massiva kalkstenssgolv från Öland, matt klinker från Höganäs på duschväggarna och vitmålad slätspont på väggar.    

2011

Utsikt från höjden

Bastuholmen är en okänd pärla i Stora Värtan bara 300 meter från Näsby Park i Täby. Vår beställare bor vid stranden i Täby och sökte ett bekvämt landställe, några årtag bort. Husen skulle vara moderna, funktionella och kräva ett minimum av underhåll.

Beställarens sjötomt är långsmal, lågt liggande och riskerar tidvis översvämningar, vilket ställer höga krav på både utformning och placering. Sommarnöjen samarbetade med Kjellander & Sjöberg Arkitektkontor och skapade två hus speciellt formade för platsen.

Både huvudbyggnaden och barnens hus placerades på säker mark vid tomtens bakre del men förskjöts för att skapa privata uterum. Den begränsade bredden och avståndet till sjön gjorde att vi istället utnyttjade höjden för att få närhet till vattnet från så många ytor som möjligt.

Husen byggdes upp och grundlades med räls för ett stabilt fundament. För maximal sjökontakt formades huvudbyggnaden som en symmetrisk kub med ostörd utsikt även från föräldrarnas sovrum. Barnens hus fick en lägre och lättare form, men försågs med en exklusiv takterrass på 46 kvm med fri utsikt.

Beställaren har tankar på att längre fram flytta ut till ön permanent och kommer då att behöva ett större hus. Vi planerade därför huvudbyggnaden för det dubbla formatet och den kan nu enkelt byggas till bakåt, utan att trappor, hall, innerväggar, kök, badrum eller tekniska installationer behöver förändras.

De enhetliga fasaderna är försedda med rejäla skjutpartier mot sjön och ventilationsfönster mot insidan. Alla ytskikt är behandlade med traditionell stubbolja som ger en varm patina med åren.

 

2011

"Helt egen och samtida och både sticker ut och smälter in..."

Så beskriver Iréne Westerberg sitt nya hus från Sommarnöjen i Dagens Industri. Hon berättar också hur det gick till när familjen valde sitt nya gästhus: "Vi ville köpa det helt klart och bara få nyckeln i handen." 


2011

Minimalism x 2

Lika stimulerande som att få helt fria händer är att möta en beställare med en tydlig vision. Vår kund hade just uppfört ett modernistiskt hus på sin sjötomt. Nu ville han komplettera med en ateljé och ett förråd. Båda skulle i form och material hålla högsta klass men underordna sig tomten och huvudbyggnaden.

Tillsammans med Arrhov Frick Arkitektkontor renodlade Sommarnöjen beställarens tankar och skapade ett hus med tydlig form. Då huset endast skulle rymma en person och inte dominera platsen begränsades byggytan till 11 kvm. Och i obruten siktlinje från entrén uppfördes ett stilrent förråd på 6 kvm.

Måttbeställda glaspartier från vårt svenska snickeri. Gediget trä utvändigt och invändigt. Snygga avslutningar på plåttaket. Integrerade trappor och altaner med väl avstämda höjder. Mer behövs inte för att skapa kvalitet och en fungerande helhet.

 

 

2011