Skräddarsytt vilrum

Den enda byggrätt som fanns kvar på fastigheten var för en friggebod. Det enda som saknades i stora huset var en avskild plats för att tänka i fred. Resultatet blev ett skräddarsytt hemmakontor.

En egen plats att smita iväg till för att skissa på nya idéer, förbereda presentationer och skriva texter. Eller bara sortera kvitton och betala räkningar. Maximal utsikt, minimal insyn och fullständig ro. Det var utgångspunkten för detta hus som Sommarnöjen ritat tillsammans med Arrhov Frick Arkitektkontor och uppfört nära Stockholm.

Formen komplicerades av några faktorer. Den byggbara ytan mellan huvudbyggnaden och tomtgränsen bara var drygt 8 meter bred och grannen motsatte sig placering närmare än 4,5 meter från sin tomt. En lugn arbetsplats skulle förutsätta att man slapp insyn från - och utsikt över - den närbelägna grannen. Dessutom sluttade marken brant vilket riskerade att skapa ett hus med för stort överhäng på ena sidan.

Resultatet blev en långsmal byggnad som också fungerar som en diskret avskärmning av tomten. De fönsterlösa långsidorna förstärker utblicken framåt över skog och vatten. Ett drygt 5 kvadratmeter stort fönster med värmeskyddande glas är infällt i väggar, golv och tak för att ge en ren vy, utan synliga karmar. Högt stående sol under dagen silas genom spaljétaket som också rymmer dold belysning.

Varma dagar kan de dubbla dörrarna mot huvudbyggnaden öppnas vilket skapar en 2,5 meter bred öppning och en känsla av att arbeta utomhus. Dörrarna är klädda på plats med en likadan panel som fasades vilket gör att de i stängt läge blir ett med huset.

I bakkant är huset uppbyggt och integrerat i en trappa och en övre altan. Utmed långsidan löper kombinerade förvaringslådor och sittbänkar med infälld entrétrappa. Även dessa, liksom grunden i framkant, är täckta med fasadens panel vilket ger ett lugnt och enhetligt intryck.

Invändigt är husets bredd anpassad för att den bakre delens gästrum med inbyggd säng och klädförvaring. Högt på väggen får gästerna frisk luft genom ett 2,5 meter brett fönster. En förvaringsvägg skiljer av mot arbetsrummet och döljer pärmar med projekt och bokföring, ritningar och räkningar, skrivare, skanner och en ansenlig mängd datorsladdar.  Arbetsrummet rymmer ett skrivbord och stol men beställaren föredrar att arbeta i sin fårskinnsklädda klassiska fåtölj från Dux.

Anslutningarna fullbordar huset. Eftersom det placerades nära huvudbyggnaden kunde vi koppla dess befintliga system till den vattenburna värmen under golvet av massiv vitbehandlad asktilja. Nätt tak- och väggbelysningen är ställbar, fast fibernät anslutet och beställaren behöver alltmer sällan åka till jobbet.

MER NYHETER

Filmen om Sommarnöjen

En kort dokumentär om hur Sommarnöjen kom till och varför. Skapad av dokumentärfilmaren Gabriella Bier Sandegård.

Sommarnöjen 2.0

I slutet på förra veckan lanserade vi vår helt nya hemsida och ett vidareutvecklat sortiment av sommarhus och Attefallshus. Vi presenterade också Filmen om Sommarnöjen - en kort dokumentär som berättar om hur vi kom till. 

2017 års modell av c/o 25

Förra helgen visade vi 2017 års modell av c/o 25 på Nybyggets Attefallsdag. Det var roligt att se så många nyfikna på plats och ta del av era tankar, drömmar och idéer.

Sveriges finaste Attefallshus visas 22 april

Upplev årets modell av vår klassiska c/o 25 och få goda råd av våra medarbetare. Kom till Nybygget vid Arlanda kl 11-15.

Det vackra ligger i det enkla

Årets Stockholm Furniture and Light Fair fångade tiden med klassiska former och obehandlat träd. 

Är du arkitekt, projektledare eller marknadsförare?

Vi växer och rekryterar ytterligare tre personer för att förstärka vår organisation i Stockholm.

Fråga oss

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?

* indicates required