Premiär för moderna spröjshus

Nu inleds vår stora satsning på nio arkitektkontors egna drömhus. Först ut är innovativa Visiondivision som lyfter spröjsade fönster och traditionellt hantverk till en ny nivå.

Spröjs Series är en kollektion av samtida sommarhus med det traditionella arkitektoniska elementet spröjs som bärande idé. Men istället för att väcka associationer till svunna tider gör vi spröjsen användbar.

Under århundraden kunde glasmästare inte tillverka annat än små glasrutor. För att få in mer ljus placerades flera rutor invid varandra. Resultatet blev spröjsade fönster.

När ett visuellt uttryck existerar länge styr det våra associationer. Vi förknippar spröjsade fönster med vackra äldre byggnader - från stiliga herrgårdar till lantliga gårdar. Det gör att spröjs har fått ett signalvärde av tradition och kvalitet.

Spröjs i nybyggda hus får dock de flesta arkitekter att rygga tillbaka. De menar att en teknik som en gång var nödvändig nu blir banal utsmyckning.  När spröjs sätts på kataloghus med tveksam kvalitet klingar det falskt. Det blir inte bättre när det oftast handlar om fuskspröjs, lister som klistras på eller mellan hela glasrutor.

Å andra sidan finns kärleken till hus med spröjsade fönster kvar. Det unga arkitektkontoret visiondivision kom till Sommarnöjen och sa att "miljoner svenskar inte kan ha helt fel". Men de behöver ett hus som tar deras önskningar till vår tid. Tillsammans med Sommarnöjen vidareutvecklade de sin idé.  

När modern form möter klassiska material och detaljer blir resultatet tidlösa hus som både smälter in och sticker ut.

Läs mer om Spröjs House

MER NYHETER

Skärgårdsbesök för garantibesiktning

Två år senare åker vi tillbaka för garantibesiktning. Efter ungefär en halvtimmas bilfärd, i Stockholms skärgård, kommer vi fram till ett individuellt platsbyggt hus från Sommarnöjen. 

Sveriges första 30 kvadratmeter Attefallshus!

Med anledning av regeringens tankar på större Attefallshus visar Sommarnöjen nu ett koncept för kollektionen 2019, året då den nya lagen kan träda i kraft.

Vill du vara med och utveckla Sveriges mest spännande husföretag?

Sommarnöjen skapar vackra sommarhus för stadsbor som tycker om livet på landet. Vi växer snabbt och söker nu en affärsmässig person som vill vara med och utveckla vår verksamhet. 

Attefallshus till salu

Vi säljer nu vårt nuvarande visningshus för att lämna plats åt en ny modell. 

Sommarnöjen när det är som bäst

Våra kunder är vår inspirationskälla när vi skapar hus. Under sommaren har vi haft en tävling där befintliga kunder har skickat in bilder på sina sommarhus så som de faktiskt används och upplevs. Vi har fått in många fina bilder på tomter utan hus, kreativ inredning och lata sommardagar på altanen. Nu är tävlingen avgjord och vi har valt två vinnare.

Sommaridyll

Vid strandkanten på idylliska Södermöja där det länge stått ett gammalt brygghus drömde familjen om ett boende nära havet. Väntan på bygglov och strandskyddsdispens tog sin tid men nu har familjen äntligen flyttat in i sitt fina sommarnöje.

Fråga oss

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?

* indicates required