Modernism i skärgårdsnaturen

På en hög platå över Saxarfjärden skapar vi ett rymligt fritidshus för den stora familjen. Huset är utformat för att ta vara på den fria utsikten mot solnedgången, en raritet på ostkusten.

Våra beställare har bott i USA och blivit inspirerade av de modernistiska hus som växte fram där efter andra världskriget. Som The Glass House där Philip Johnson tillbringade sina helger under 58 år med sin livspartner konstkritikern och kuratorn och David Whitney. Eller Farnsworth House – Ludvig Mies van der Rohes weekendhus som väckte uppmärksamhet med sin enkla form och enda rum.

När paret köpte tomten fanns där en äldre röd sportstuga och en förfallen bastu. Familjen är stor och behöver fyra sovrum för att rymmas, liksom ett gästhus för vänner. Man bestämde sig för att riva de befintliga husen och planera platsen från början.

Vi diskuterade flera vägar framåt, bland annat att rita ett individuellt hus från grunden med någon av våra arkitekter. Valet föll till slut på vår kollektion Skandinaviska Sommarvillor. Tillsammans med skaparna, Kjellander & Sjöberg Arkitektkontor, anpassade vi lösningen efter tomten för att bevara skärgårdsnaturen med klippor och tallar.

I huvudbyggnaden prioriterade vi ett rymligt och luftigt allrum för umgänge, med utgångar och altaner i tre väderstreck. Bakom finns smarta sovhytter som gör att byggytan – trots rymden och de många funktionerna – stannar på 117 kvadratmeter. 

Som kontrast låter vi familjens nya Attefallshus på 25 kvadratmeter få ett skarpt markerat sadeltak över de stora skjutpartierna. Bastuhuset vid sjön får sina mått av avståndet mellan två gamla ekar som därmed får leva kvar. Det gröna tas upp av husets sedumtak som är vackert till fasaden av grånat trä.

Läs mer om våra Skandinaviska Sommarvillor här.

MER NYHETER

Skärgårdsbesök för garantibesiktning

Två år senare åker vi tillbaka för garantibesiktning. Efter ungefär en halvtimmas bilfärd, i Stockholms skärgård, kommer vi fram till ett individuellt platsbyggt hus från Sommarnöjen. 

Sveriges första 30 kvadratmeter Attefallshus!

Med anledning av regeringens tankar på större Attefallshus visar Sommarnöjen nu ett koncept för kollektionen 2019, året då den nya lagen kan träda i kraft.

Vill du vara med och utveckla Sveriges mest spännande husföretag?

Sommarnöjen skapar vackra sommarhus för stadsbor som tycker om livet på landet. Vi växer snabbt och söker nu en affärsmässig person som vill vara med och utveckla vår verksamhet. 

Attefallshus till salu

Vi säljer nu vårt nuvarande visningshus för att lämna plats åt en ny modell. 

Sommarnöjen när det är som bäst

Våra kunder är vår inspirationskälla när vi skapar hus. Under sommaren har vi haft en tävling där befintliga kunder har skickat in bilder på sina sommarhus så som de faktiskt används och upplevs. Vi har fått in många fina bilder på tomter utan hus, kreativ inredning och lata sommardagar på altanen. Nu är tävlingen avgjord och vi har valt två vinnare.

Sommaridyll

Vid strandkanten på idylliska Södermöja där det länge stått ett gammalt brygghus drömde familjen om ett boende nära havet. Väntan på bygglov och strandskyddsdispens tog sin tid men nu har familjen äntligen flyttat in i sitt fina sommarnöje.

Fråga oss

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?

* indicates required