Lyxcamping bland bäver och fiskgjuse

Annika och Paul hade två gamla sommarstugor nere vid strandkanten. De var i dåligt skick, saknade vatten och sällskapsytor, och tog inte till vara på den natursköna platsen. Lösningen blev att ersätta dem med en 40 kvadratmeters beach lounge från Sommarnöjen.

Det var i mitten av 90-talet som Annika och Paul köpte sin tomt vid den vackra sjön, som då hade ett större boningshus uppe på höjden och två mindre sommarstugor nere vid vattnet. Paret spenderade flera år på att renovera boningshuset, men stugorna var svårare att ta itu med. Här fanns inget avlopp, bara en gemensam dasslänga, och ingen plats att umgås:

– De svarade inte mot våra behov, och utnyttjade inte det fina läget vid vattnet eftersom fönstren var så små. Man kunde i stort sett bara sova där, så de användes enbart som gäststugor. Vi började drömma om att bygga något som vi kunde använda som vårt eget tillhåll på tomten, berättar Annika.

Annika och Paul började kolla runt efter nya husalternativ och fastnade för Sommarnöjen, främst på grund av de enkla, raka modellerna och de robusta materialvalen. Men tomtens utseende krävde ett hus som var mer avlångt än någon av de då tillgängliga modellerna. På frågan om det gick att göra ett mer rektangulärt hus blev svaret: ”Vi har tänkt ta fram ett sådant hus, ska vi göra det tillsammans?”

Sommarnöjen, arkitektkontoret Kjellander + Sjöberg och Annika och Paul arbetade tillsammans för att ta fram det perfekta huset för platsen.

– Vi hade redan skissat på vad vi ville ha och vad vi kunde få ut på ett vettigt antal kvadratmeter, och dessa skisser lämnade vi till arkitekten och började sedan bolla fram och tillbaka. Processen var väldigt enkel och smidig med bra kontaktytor och snabba svar. När bygget väl satte igång upplevde vi byggarbetarna som väldigt kunniga – ett ovanligt skötsamt gäng som städade på arbetsplatsen varje dag och ständigt höll oss informerade, vi behövde aldrig undra vad de höll på med, säger Annika.

Idag används huset som parets egen oas om sommaren, och gäststuga när de får besök, men också som social yta. Festbordet dukas ofta upp på bryggan som har utekök, men när det blir för kallt eller för myggigt flyttar sällskapet in i huset. De stora fönstren ger känslan att man nästan sitter i naturen, särskilt när bävern simmar förbi på kvällarna, räven smyger runt husknuten och fiskgjusen tar sig en och annan fisk framför fönstren.

– De stora fönsterpartierna skapar en gränslös känsla mellan ute och inne och gör huset väldigt ljust och öppet. Det är som att campa fast lyxigare! Nu kan vi utnyttja att vi har en sjötomt på ett helt annat sätt. 

MER NYHETER

Skärgårdsbesök för garantibesiktning

Två år senare åker vi tillbaka för garantibesiktning. Efter ungefär en halvtimmas bilfärd, i Stockholms skärgård, kommer vi fram till ett individuellt platsbyggt hus från Sommarnöjen. 

Sveriges första 30 kvadratmeter Attefallshus!

Med anledning av regeringens tankar på större Attefallshus visar Sommarnöjen nu ett koncept för kollektionen 2019, året då den nya lagen kan träda i kraft.

Vill du vara med och utveckla Sveriges mest spännande husföretag?

Sommarnöjen skapar vackra sommarhus för stadsbor som tycker om livet på landet. Vi växer snabbt och söker nu en affärsmässig person som vill vara med och utveckla vår verksamhet. 

Attefallshus till salu

Vi säljer nu vårt nuvarande visningshus för att lämna plats åt en ny modell. 

Sommarnöjen när det är som bäst

Våra kunder är vår inspirationskälla när vi skapar hus. Under sommaren har vi haft en tävling där befintliga kunder har skickat in bilder på sina sommarhus så som de faktiskt används och upplevs. Vi har fått in många fina bilder på tomter utan hus, kreativ inredning och lata sommardagar på altanen. Nu är tävlingen avgjord och vi har valt två vinnare.

Sommaridyll

Vid strandkanten på idylliska Södermöja där det länge stått ett gammalt brygghus drömde familjen om ett boende nära havet. Väntan på bygglov och strandskyddsdispens tog sin tid men nu har familjen äntligen flyttat in i sitt fina sommarnöje.

Fråga oss

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?

* indicates required