Ett lågmält mästerverk

Här gör Petter Eklund, en av Sveriges mest meriterade form- och arkitektskribenter, en personlig analys av ett av våra individuella sommarhus i tidningen Plaza Deco.

Beställarna bytte västkusten mot östkusten när resorna från Stockholm började bli för mödosamma. Men de ville behålla känslan av klippor och utsikt som på västkusten. Ett ärligt hus i äkta material. Och inget onödigt bjäfs.

Bara dagar efter att de hittat sin drömtomt kom de till Sommarnöjen för inspiration och stöd för att välja rätt arkitekt. Vi satte upp en arkitekttävling där några utvalda kontor fick likadana förutsättningar för att presentera sina tankar. Därefter hjälpte vi beställarna att utvärdera vem som bäst skulle kunna förverkliga deras dröm.

Den speciella tomten var utgångspunkten för Arrhov Frick Arkitektkontors vinnande förslag. Huset blir, för att använda Eklunds formulering, "en förstärkning av platsens ande". Men enligt arkitekterna är det också "ett resultat av superduktiga snickare och projektledning".

Rubriken på Plaza Decos artikel är "Sol, vind och vatten". Kanske mer intressant är de nyckelord som Eklund väljer för att beskriva huset: ödmjukhet, enkelhet och transparens. Han anser att Arrhov Frick har "utvecklat ett obesvärat men precist arkitektoniskt tonfall och en lätt och transparent stil som bottnar i plats och behov".

Arkitekterna vidareutvecklar sin stil när de tillsammans med oss finslipar formerna på vårens stora nyhet från Sommarnöjen, huskollektionen Tillsammans. Husen kommer att vara revolutionerande på flera sätt. Ett nytt sätt för beställarna att skapa ett platsanpassat hus tillsammans med arkitekten. Ett tydligt formspråk som utgår från funktionerna inne i huset. Och en unik produktionsmetod som förenklar och förkortar byggtiden.

MER NYHETER

Skärgårdsbesök för garantibesiktning

Två år senare åker vi tillbaka för garantibesiktning. Efter ungefär en halvtimmas bilfärd, i Stockholms skärgård, kommer vi fram till ett individuellt platsbyggt hus från Sommarnöjen. 

Sveriges första 30 kvadratmeter Attefallshus!

Med anledning av regeringens tankar på större Attefallshus visar Sommarnöjen nu ett koncept för kollektionen 2019, året då den nya lagen kan träda i kraft.

Vill du vara med och utveckla Sveriges mest spännande husföretag?

Sommarnöjen skapar vackra sommarhus för stadsbor som tycker om livet på landet. Vi växer snabbt och söker nu en affärsmässig person som vill vara med och utveckla vår verksamhet. 

Attefallshus till salu

Vi säljer nu vårt nuvarande visningshus för att lämna plats åt en ny modell. 

Sommarnöjen när det är som bäst

Våra kunder är vår inspirationskälla när vi skapar hus. Under sommaren har vi haft en tävling där befintliga kunder har skickat in bilder på sina sommarhus så som de faktiskt används och upplevs. Vi har fått in många fina bilder på tomter utan hus, kreativ inredning och lata sommardagar på altanen. Nu är tävlingen avgjord och vi har valt två vinnare.

Sommaridyll

Vid strandkanten på idylliska Södermöja där det länge stått ett gammalt brygghus drömde familjen om ett boende nära havet. Väntan på bygglov och strandskyddsdispens tog sin tid men nu har familjen äntligen flyttat in i sitt fina sommarnöje.

Fråga oss

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?

* indicates required