Frågor och svar

Sommar har utformats av Sommarnöjen i samarbete med Arrhov Frick Arkitektkontor. Sommarnöjen har lång erfarenhet av att leverera nyckelfärdiga hus på fastlandet och i skärgårdsmiljö. Vi samarbetar med flera av Sveriges mest kända arkitekter och uppför både platsbyggda lösvirkeshus och färdigbyggda modulhus som kollektionerna Sommar och c/o.

Sommar kan fås med olika planlösningar och olika arkitektoniskt uttryck. Det innebär att du kan välja den typ av tak, fasadbehandling och fönstersättning som passar med din miljö. Vi träffar dig gärna och bistår med råd.

Vi kan utforma din Sommar efter dina önskemål. Alla grundmodeller går att få med individuella planlösningar och fönstersättning som passar. Det går också att få ett modulbaserat hus måttbeställt efter dina tankar.

Våra arkitekter hjälper dig gärna att förverkliga din egen Sommar. 

Inget om du inte vill. Du kan låta oss sköta allt genom att välja alternativet totalentreprenad. Då tar vi hand om ansökningar om bygglov och eventuell strandskyddsdispens, markberedning och grund, anslutningar och transporter.

Om du föredrar kan du välja att själv handla upp entreprenadarbetena – markarbete, kranlyft och inkoppling av el och VA. Då hjälper vi de entreprenörer du väljer med de ritningar de behöver.

Vi hjälper dig med att hitta ett hus som passar dina önskemål och tar fram en offert för en nyckelfärdig leverans. När du accepterar offerten tecknar vi ett villkorat avtal. Då tar vi fram bygglovshandlingarna och följer upp kontakterna med kommunen.

När du har fått ett godkänt startbesked från kommunen går huset i produktion och du får en preliminär leveransvecka. Skulle du inte få bygglovsansökan godkänd hävs köpet utan kostnad.

Om du väljer ett hus med individuell anpassning skapas husets slutliga utformning av dig och våra arkitekter. Väljer du ett standardutförande kan du ändra tillval och ytskikt innan bygglovsansökan görs klart. Ändringar som inte påverkar det beviljade bygglovet kan göras fram till huset går i produktion.

I genomsnitt är tiden från produktionsstart till nyckelfärdig leverans 26 veckor. Leveranstiden varierar över året och vi lämnar den i samband med att du får din offert. Sedan får du en preliminär leveransvecka när huset går i produktion.

Om det går att komma fram med en lastbil till tomten levereras huset i färdiginredda moduler som lyfts på plats med kran och snabbt monteras ihop. Till sjötomter går det att transportera huset med arbetsbåt som då även tar med kranen.

Hur långt man kan lyfta ett hus från vägen eller sjön beror på husets storlek och tomtens topografi. Om vägen till tomten är smal eller om avståndet är för långt för att lyfta ett helt hus, kan alla Sommar levereras som mindre specialmoduler.

Huset levereras som färdiginredda moduler som ställs ner på grunden som förberetts innan. Vi monteras ihop dem till ett nyckelfärdigt hus vanligtvis inom en arbetsvecka. Slutligen sker inkoppling av el & VA. Detta är något som ni kan välja att ansvara för själva eller få hjälp med av oss.

Väljer du ett hus med totalentreprenad tecknar vi entreprenadavtalet ABS09 vilket innebär att vi tar ansvar för hela projektet i upp till tio år.

Väljer du att handla upp markarbetena själv köper du ett färdigt hus enligt köpeavtalet AA12 som baseras på Konsumentköplagen och ger två års garanti.

Ja, alla svenska byggkrav uppfylls.

Enligt svensk lag är kunden byggherre men Sommarnöjen kan anlitas som totalentreprenör.

Sommar kommer till dig i färdiga moduler med all inredning på på plats och isolerat bottenbjälklag. Det går därför utmärkt att ställa huset på en enkel plintgrund – vilket är funktionellt och snällt mot både naturen och plånboken. 

I din offert får du en betalningsplan som normalt innehåller betalningar i fem steg: vid tecknat avtal, produktionsstart, modulleverans, nyckelfärdig hus samt besiktning.

Ja. Alla våra hus är välisolerade, utrustade med treglasfönster och levereras med termostatstyrda radiatorer. De klarar av krävande miljöer året om. Som tillval finns luftvärmepump, komfortgolvvärme och gjutjärnskamin.

Sommar 40 kostar från 899.000 kr inklusive moms. Priset inkluderar ett nyckelfärdigt hus i hög kvalitet, inklusive vinterisolering, badrum, kök och förvaring i naturmaterial, invändig el och VA samt målning. De andra modellernas pris varierar utifrån storlek, utrustning och materialval.

Utöver priset för vårt hus tillkommer frakt (transport och kranlyft) och mark (grund och inkoppling av el och VA). Vi hjälper dig med en budget för dessa kostnader.

Nej, vi har valt att specialisera oss på att utforma och bygga hus.

Sommar i utföranden med loft har en totalhöjd på 390 cm exklusive plintar. Sovloft placeras oftast över badrum och sovrum och får då en inre takhöjd på ca 110 cm i nock . Som tillval kan du få din Sommar i en extra hög version på 420 cm där loftets inre takhöjd är ca 140 cm. 

Det är även möjligt att skapa ett skräddarsytt hus med två hela plan med full takhöjd och en totalhöjd på 640-780 cm.

I vår prislista finner du pris på ditt hus i det utförande och med den utrustning du önskar. När vi vet din leveransadress kan vi ge dig ett fast pris på huset inklusive transporten till din tomt.

Kostnaden att lyfta huset på plats med en kran är beroende av avståndet mellan vägen (eller stranden) där huset kan lyftas från och stället där du önskar placera huset. Som exempel kan ett lyft på 10-15 meter hamna på ca 25.000 kr. Vi tar in ett exakt pris för kranlyft för varje projekt.

Vi kan också hjälpa dig att ta in pris för markarbete från en lokal entreprenör. Då behöver de undersöka tomten och markförhållandena på plats. Som tumregel kostar markförberedelser och plintgrund 1.000 – 1.500 kr per kvadratmeter byggyta. Grävning och dragning av el och VA kostar ca 1.500 kr per meter medan inkopplingen när huset har kommit görs på några timmar.

Väljer du att köpa ditt hus med totalentreprenad tar vi hand om upphandling och fakturering av entreprenörerna samt ger 10 års garanti på markberedning, grund, och anslutningar.

Om du föredrar att själv handla upp entreprenadarbetena hjälper vi de entreprenörer du väljer med ritningar och underlag.

Exempel på modeller

Sommar 50

Sommar 50 med loft i klassiskt utförande är ett nätt sommarhus i det lilla formatet som rymmer hela familjen.

Läs mer

Sommar 60

Sommar 60 med förskjuten form och tidlöst utförande är ett unikt sommarhus i kompakt format.

Läs mer

Sommar 70

Sommar 70 i modernt utförande är ett stilsäkert sommarhus med rena former.

Läs mer

Sommar 80

Sommar 80 i tidlöst utförande är harmoniskt sommarhus i naturmaterial.

Läs mer

Sommar 90

Sommar 90 med loft i klassiskt utförande är det självklara sommarhuset i lantlig miljö.

Läs mer

Sommar 120

Sommar 120 med förskjuten form och tidlöst utfarande är högklassigt sommarhus för den stora familjen.

Läs mer

Skräddarsydd Sommar

Vi har gjort det enkelt att skräddarsy Sommar efter dina önskemål.

Läs mer

Fråga oss

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?

* indicates required