Frågor och svar

Sommarnöjen har lång erfarenhet av att leverera nyckelfärdiga hus på fastlandet och i skärgårdsmiljö. Vi samarbetar med flera av Sveriges mest kända arkitekter och uppför både platsbyggda lösvirkeshus och färdigbyggda modulhus som kollektionerna c/o och Sommar.

Våra c/o kan fås med olika planlösningar och olika arkitektoniskt uttryck. Det innebär att du kan välja den typ av tak, fasadbehandling och fönstersättning som passar med din miljö. Vi träffar dig gärna och bistår med råd.

Vi kan utforma din c/o helt efter dina egna önskemål. Det går att få huset måttbeställt och med de ytskikt som passar din tomt och smak.

Invändigt kan du välja den utrustning – kök, badrum, bastu, sovloft, förvaring – som du önskar. Våra arkitekter hjälper dig gärna att förverkliga ditt eget hus. 

Inget om du inte vill. Du kan låta oss sköta allt genom att välja alternativet totalentreprenad. Då tar vi hand om ansökningar om bygglov och eventuell strandskyddsdispens, markberedning och grund, anslutningar och transporter.

Om du föredrar kan du välja att själv handla upp entreprenadarbetena – markarbete, kranlyft och inkoppling av el och VA. Då hjälper vi de entreprenörer du väljer med de ritningar de behöver.

Vi hjälper dig med att finna ett hus som passar dina önskemål och tar fram en offert för en nyckelfärdig leverans. När du accepterar offerten tecknar vi ett villkorat avtal. Då tar vi fram bygglovshandlingarna och följer upp kontakterna med kommunen.

När du har fått ett startbesked från kommunen godkänd går huset i produktion och du får en preliminär leveransvecka. Skulle du inte få bygglovsansökan godkänd hävs köpet utan kostnad.

Om du väljer ett hus med individuell anpassning skapas husets slutliga utformning av dig och våra arkitekter. Väljer du ett standardutförande kan du ändra tillval och ytskikt innan bygglovsansökan görs klart. Ändringar som inte påverkar det beviljade bygglovet kan göras fram till huset går i produktion.

I genomsnitt är tiden från produktionsstart till nyckelfärdig leverans 16 veckor. Leveranstiden varierar över året och vi lämnar den i samband med att du får din offert. Sedan får du en preliminär leveransvecka när huset går i produktion.

Om det går att komma fram med en lastbil till tomten levereras huset nyckelfärdigt och sedan lyfts på plats med kran. Till sjötomter går det att transportera huset med arbetsbåt som då även tar med kranen.

Hur långt man kan lyfta ett hus från vägen eller sjön beror på husets storlek och tomtens topografi. Om vägen till tomten är smal eller om avståndet är för långt för att lyfta ett helt hus, kan alla c/o levereras som två separata moduler som monteras ihop på plats.

Huset levereras normalt nyckelfärdigt och ställs ner på grunden som förberetts innan. Det enda som görs på plats är inkoppling av el & VA. Detta är något som ni kan välja att ansvara för själva eller få hjälp med av oss.

Väljer du ett hus med totalentreprenad tecknar vi entreprenadavtalet ABS09 vilket innebär att vi tar ansvar för hela projektet i upp till tio år.

Väljer du att handla upp markarbetena själv köper du ett färdigt hus enligt köpeavtalet AA12 som baseras på Konsumentköplagen och ger två års garanti.

Ja, alla svenska byggkrav uppfylls.

Enligt svensk lag är kunden byggherre men Sommarnöjen kan anlitas som totalentreprenör.

Din c/o kommer till dig som ett färdigt hus med all inredning på plats och isolerat bottenbjälklag. Det går därför utmärkt att ställa huset på en enkel plintgrund – vilket är funktionellt och snällt mot både naturen och plånboken. 

I din offert får du en betalningsplan som normalt innehåller betalningar i fyra steg: vid tecknat avtal, produktionsstart, nyckelfärdig leverans samt besiktning.

Ja. Alla våra hus är välisolerade, utrustade med treglasfönster och levereras med termostatstyrda radiatorer. De klarar av krävande miljöer året om. Som tillval finns luftvärmepump, komfortgolvvärme och gjutjärnskamin..

Du kan uppföra både ett hus på 15 kvm (friggebod) och ett hus på 25 kvm (Attefallshus) på din tomt utan bygglov. En friggebod på får vara totalt 300 cm hög över medelmarknivån medan ett Attefallshus får vara 400 cm. Detta gäller oavsett vad detaljplanen säger och husen får placeras även på prickad mark.

Attefallshus kräver en bygganmälan till kommunen, något som påminner om en bygglovsansökan. Vi brukar sköta bygganmälan för våra kunder, liksom bygglovsansökningar för de större husen.

Båda hustyperna ska placeras ha 4,5 meter till tomtgränsen eller ett skriftligt tillstånd från grannen. Det finns också bestämmelser som reglerar avståndet mellan huvudbyggnad och bygglovsfritt hus, strandskyddsregler samt lokala bestämmelser. Vi hjälper till så att allt detta blir korrekt i din ansökan.

Vårt enklaste hus, Flexibel c/o 15, kostar 249.000 kr. Priset inkluderar, som för alla våra hus, ett nyckelfärdigt monterat hus i hög kvalitet, inklusive vinterisolering, uppvärmning och målning. De andra modellernas pris varierar utifrån storlek, utrustning och materialval.

Utöver priset för vårt hus tillkommer frakt (transport och kranlyft) och mark (grund och inkoppling av el och VA). Vi hjälper dig med en budget för dessa kostnader.

Nej, vi har valt att specialisera oss på att utforma och bygga hus

I utföranden med loft har c/o en totalhöjd på 390 cm exklusive plintar. Sovloft placeras oftast över badrum och sovrum och får då en inre takhöjd på ca 110 cm i nock . Som tillval kan du få ditt hus i en extra hög version på 420 cm där loftets inre takhöjd är ca 140 cm.

Det är även möjligt att skapa ett skräddarsytt hus med två hela plan med full takhöjd och en totalhöjd på 640-780 cm.

I vår prislista finner du pris på ditt hus i det utförande och med den utrustning du önskar. När vi vet din leveransadress kan vi ge dig ett fast pris på huset inklusive transporten till din tomt.

Kostnaden att lyfta huset på plats med en kran är beroende av avståndet mellan vägen (eller stranden) där huset kan lyftas från och stället där du önskar placera huset. Som exempel kan ett lyft på 10-15 meter hamna på ca 25.000 kr. Vi tar in ett exakt pris för kranlyft för varje projekt.

Vi kan också hjälpa dig att ta in pris för markarbete från en lokal entreprenör. Då behöver de undersöka tomten och markförhållandena på plats. Som tumregel kostar markförberedelser och plintgrund 1.000 – 1.500 kr per kvadratmeter byggyta. Grävning och dragning av el och VA kostar ca 1.500 kr per meter medan inkopplingen när huset har kommit görs på några timmar.

Väljer du att köpa ditt hus med totalentreprenad tar vi hand om upphandling och fakturering av entreprenörerna samt ger 10 års garanti på markberedning, grund, och anslutningar.

Om du föredrar att själv handla upp entreprenadarbetena hjälper vi de entreprenörer du väljer med ritningar och underlag.

Våra storlekar

Friggebodar på 15 kvm

Friggeboden c/o 15 är vårt minsta hus. Trots sina kompakta mått håller material, hantverk och utrustning samma kvalitet som på sina större syskon.

Läs mer

Attefallshus på 25 kvm

Du bestämmer hur ditt Attefallshus ska se ut och användas. Men vårt breda sortiment gör det väldigt enkelt för dig att förverkliga dina önskningar.

Läs mer

Små fritidshus på 35 kvm

Detta lilla hus som är sig självt nog. Skalet är kompakt men låt dig inte förledas. Innanför ryms alla bekvämligheter som gör c/o 35 till ett komplett hus.

Läs mer

Små fritidshus på 40 kvm

Detta ljusa och långsträckta hus fungerar som lyxigt fritidshus för två personer och gästhus för många fler.

Läs mer

Små fritidshus på 50 kvm

Vårt största lilla fritidshus. Skapat för familjen som behöver två sovrum och väl utnyttjade utrymmen. Ett prisvärt hus som rymmer det mesta.

Läs mer

Skräddarsydda hus

Vi gör det enkelt för dig att skapa ditt eget hus.

Läs mer

Hus för stugbyar, hotell och markutvecklare

Utveckla ditt erbjudande med attraktiva hus till fasta priser.

Läs mer

Fråga oss

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?

* indicates required