Frågor och svar

Sommarnöjen har lång erfarenhet av att uppföra hus av hög kvalitet på fastlandet och i skärgårdsmiljö. Vi samarbetar med flera av Sveriges mest kända arkitekter och uppför individuella hus på plats i lösvirke. Vi levererar också färdigbyggda modulhus i våra kollektioner Sommar (sommarhus) och c/o (komplementhus och mindre sommarhus).

Det är en fråga som du är bättre än vi på att besvara. Vi hjälper dig dock genom en kreativ process för att finna den lösning som passar dig och din tomt allra bäst.

Alla våra arkitektkollektioner går att få i den storlek och planlösning samt med de material som du önskar. Vi träffar dig gärna och bistår med råd. 

Våra individuella hus har inga begränsningar, utom dem du själv sätter upp. Vi hjälper dig att – utifrån din budget, byggrätt, tomt, funktionella behov och estetiska krav – skapa den bästa lösningen för dig.

Vi samarbetar med några av Sveriges främsta arkitekter. Vi bistår dig med att finna den arkitekt som är bäst på att förverkliga dina drömmar och sedan håller vi i hela projektet.

Inget alls. Vi uppför Arkitekternas sommarhus med totalentreprenad. Det betyder att vi tar hand om ansökningar om bygglov och eventuell strandskyddsdispens, grund, anslutningar och transporter – och i slutet får du ett nyckelfärdigt hus.

Vi kan även hjälpa dig med andra arbeten på tomten – rivning, trädfällning, brunnsborrning, installation av avsaltningsanläggning, trekammarbrunn eller reningsverk, byggnation av brygga, altaner och trappor, samt mycket mer. Allt med en enda kontakt.

Ja. Du kan välja att – själv eller genom lokala byggare – utföra delar av arbetet själv. I vår totalentreprenad ingår alltid ett nyckelfärdigt hus men vi kan lyfta bort väl definierade delar av vår leverans mot prisavdrag.

Vi hjälper dig med att finna ett hus som passar dina önskemål och tar fram en komplett offert. Väljer du någon av våra arkitektkollektioner inkluderar offerten att arkitekten som skapat kollektionen anpassar huset till dina önskemål och en nyckelfärdig leverans.

När du accepterar offerten tecknar vi ett villkorat entreprenadavtal. Då tar vi fram bygglovshandlingarna och följer upp kontakterna med kommunen.

När du har fått ett startbesked från kommunen påbörjar vi processen med att uppföra ditt hus. Skulle du inte få bygglovsansökan godkänd hävs köpet utan kostnad.

Väljer du ett individuellt hus kan avtalet om uppförande föregås av ett separat skissavtal. Då tar vald arkitekt fram idéskisser som sedan ligger till grund för ett entreprenadavtal.

Tiden från projektstart med skisser och bygglovshandlingar till nyckelfärdig leverans av ett platsbyggt lösvirkeshus är normalt 12–18 månader. Vi uppför våra hus säsongsvis och sätter igång arbetet när vädret tillåter efter vintern alternativt direkt efter sommaren.

Arkitekternas sommarhus uppförs alltid med totalentreprenad enligt ABS09. Det innebär att vi tar ansvar för hela projektet i upp till tio år.

Ja, alla svenska byggkrav uppfylls.

Enligt svensk lag är kunden byggherre och Sommarnöjen totalentreprenör.

Vi rekommenderar plintgrund till våra hus då det är funktionellt och snällt mot både naturen och plånboken. Då husen byggs på plats i lösvirke kan du dock välja mellan samtliga på marknaden förekommande metoder för grundläggning.

I din offert får du en betalningsplan med tydliga milstolpar som följer arbetet vi utfört med huset.

Ja. Alla våra hus är välisolerade och fungerar utmärkt för boende året runt. Du kan välja mellan olika uppvärmningssystem och kaminer.

Kollektioner

Individuella hus

Vi skapar helt individuella hus för kunder med höga krav på form, funktion och service. Här är vårt uppdrag att förverkliga dina drömmars lantställe, utan kompromisser. 

Läs mer

Skandinaviska Sommarvillor

Våra stilrena Skandinaviska Sommarvillor är skapade för kust och hav och ger utblickar i tre väderstreck. Husen ger ett bekvämt boende i närkontakt med naturen. 

Läs mer

Samtida Torp

Tomas Sandell är en av Sveriges mest erkända arkitekter. Med Samtida Torp har han ritat en serie hus som lägger lika mycket betoning på båda orden. 

Läs mer

Klassiska Längor

Kollektionen Klassiska Längor ligger väldigt nära Sommarnöjens själ. Husen är underordnade naturen, byggda i robusta material och med tidlösa former. 

Läs mer

Värdshus

Ett värdshus består av flera små volymer som tillsammans bildar ett hus med unik form, funktion och karaktär. 

Läs mer

Juniper House

Uttrycket "ett med naturen" tolkas här bokstavligt av arkitekterna Hans Murman och Ulla Alberts . De skapade Juniper House för sitt eget sommarnöje på Gotland. Här bjuds landskapet in, samtidigt som huset knappt syns utifrån.

Läs mer

Landet

Landet är en kollektion med platsbyggda sommarhus från Sommarnöjen som inte kostar som platsbyggda sommarhus från Sommarnöjen. 

Läs mer

Himmel

Himmel är en oöm bas för friluftsliv långt från vardagen. Tillåtande, effektiv och slående ljus. Med stor volym att fylla med allt, eller inget. 

Läs mer

Samtida Sportstugor

Vår sportstuga är inspirerad av hundra år gamla föregångare. Oömma och välbyggda i former som håller länge. Kringbyggda uteplatser med lä i alla väderstreck.

Läs mer

Spröjs House

Spröjs House lyfter traditionellt snickeri till en ny nivå. Ett modernt hus där spröjsen gör mer än man först anar.

Läs mer

Bellevue

Bellevue är våra mest klassiska sommarnöjen. Skapade ur svensk byggnadstradition av trähusmästaren Anders Landström. Med former som kommer att stå sig i många år.

Läs mer

Fråga oss

Vill du få senaste nytt om fritidshus och Attefallshus?

* indicates required