Sommarnöjen skapar tidlösa hus med skandinavisk arkitektur och naturliga material. Med en enda kontakt, fast pris och garanti.

Sauna som spa

Saunan är inte bara värme – den är ett helt litet spa. Här hittar du tips och fakta om alla saker du kan krydda ditt bad med.

Din hud, precis som du, precis som livet, behöver pauser. Med en bastudag då och då renas du och vilar inifrån. Huden och själen vilar från sot och smörja, smuts och luftförorening, smink och avgaser. Reningen sker bäst i en god och syrerik sauna där man svettas ordentligt inifrån och ut.

Björkruskan är välkänd, en symbol för saunan. I varje litet björklöv finns ämnen som vårdar och botar. Saponiner lösgör smuts. Harts och eteriska oljor irriterar huden lagom. Garvämnen täcker ett sår med en skyddande hinna. Slem och socker gör huden elastisk.

Därtill innehåller björken björktjära vars viktigaste komponenter är olika fenoler som kresol, guajakol och xylenol. De är också medicinska ämnen och används till olika hudsjukdomar och i hårvatten för att främja hårväxt. Olika fenoler fungerar starkt desinficerande. Björklöv innehåller också vitaminer och klorofyll, som är ett riktigt livselixir.

Men det finns gott om annat gott att hämta i den rika floran som omgärdar saunahuset:

En

Hälsosam för slemhinnorna, bra att andas in i bastun. Blöt enkvasten i det varma löylyvattnet och kasta sen löyly med den.

Ek

Ekkvasten är bra för nerverna. Den ökar också löylyns effekt. Eken lösgör eteriska oljor, som sänker blodtrycket. Om man binder ekkvasten rätt tid av året, mellan juli och augusti, och tar grenarna i skuggiga, fuktiga skogar blir de mycket starka.

Lind

Om du har huvudvärk, är förkyld eller har njurproblem borde kvasten vara av lind. Den framkallar svettning, urinutsöndring, lugnar, helar sår, vidgar luftrör och sänker feber. Lindkvasten är speciellt bra vid förkylningar.

Gran/Tall

Några använder barrträden mot reumatiska smärtor. Huden kan bli rödaktig, men blodcirkulationen ökas och smärtorna lindras.

Al

En alkvast är överlägsen mot led och muskelvärk! Den används speciellt mot reumatism.

Rönn

Rönnen är ett heligt träd. Ta med en rönnkvist i bastun och häng den där nånstans. I hettan utsöndrar rönnen goda och hälsosamma ämnen, bland annat B-vitaminer. Gott att andas och också bra för huden.

Rönnkvasten kan användas tillsammans med olika blommor och gräs. Speciellt om man vill känna sig fräsch och pigg efter bastun. Rönnen piggar upp efter det annars så lugnande bastubadet. Synnerligen effektivt om du badar på förmiddagen och vill ladda upp för eftermiddagens sysslor.

Vildmynta

Lägg vildmyntan i löylyvattnet, kasta löyly. Du kan också skölja dig med myntavatten. Det doftar härligt. Sätter fart på ämnesomsättningen. Bra mot svullnader.

Rabarber

Om du känner dig svullen och lederna är svullna på grund av reumatiska besvär, ta ett rabarberblad, vänd det upp och ner, och sätt dig på det på laven. Basta. Svullnaderna försvinner mirakulöst. En riktig pärla bland småtips. I Ryssland använder man blad från vipphortensian eller syrenhortensian.

Nässlor

Lägg nässlor i varmt vatten. Luddet sluter sig och nässlan bränns inte. För bästa verkan i bastun. Häll varmt vatten i två hinkar, nässlorna läggs med. Sätt den ena foten i den ena hinken och den andra i den andra. Huden blir röd, men inte utav nässlorna. Kuren botar kroppen på kvällen efter en tung arbetsdag och tar ner svullnaden.

Groblad

Botar blåmärken och krosskador. Riv blad och lägg i det heta bastuvattnet och badda på de onda ställen.

Kåda

Alla bastubadare borde veta att kådan är bra för olika sår. Sätt lite kåda på dina sår i bastuns hetta. Du kanske hittar den på din bastuvägg mellan stockarna.

Svartvinbär

Svartvinbärskvasten doftar underbart i bastun. En sinnlig upplevelse.

Jasmin

Att bada med jasminblommor är inte bara en skönhetskälla utan också mycket bra mot migrän och annan huvudvärk. Lägg jasminkvistar med blommor i löylyvattnet. Samma kan göras också med rosenkvistar.

Blåklint

Blåklint hör till midsommarbastu. Lägg blåklinten i vatten och låt den ligga i blöt i bastun under tiden bastun värms upp. Sila bort blommorna och kasta löyly. Blåklint är symbolen för midsommarens högtid. Den blåa färgen går in i tallkottkörteln och påverkar vår hormonfunktion. Sen piggar den upp och ger fart åt vårt midsommarfirande!