Sommarnöjen skapar tidlösa hus med skandinavisk arkitektur och naturliga material. Med en enda kontakt, fast pris och garanti.

Min barndoms sauna

Arja berättar om saunan då och nu. Alltid en del av livet, av vardagen och helgerna. Varsågod att ta del av berättelserna som är tagna ur hennes tidigare utgivna Arjas Saunabok.

Den allmänna saunan blev ett begrepp i Finland under efterkrigstiden. En kär folklig tradition. Ett ställe dit vem som helst kunde gå. I dag finns de tyvärr inte längre kvar i samma utsträckning. Tyvärr, för den allmänna saunan var verkligen ett stycke genuin finsk kultur.

I Mikkeli hade vi minst sju stycken allmänna saunor. Han som ägde många av dem hette Ensio Nykänen. Ensio var Mikkelis finansvalp. Ensio visste allt om bastubad. 

Min mormor gick på ”Helmikylpylä”, Pärlbadet. Det lät finare än Centralbadet. Jag fick följa med min moster Anja dit en gång.

Ingen stjäl något i en allmän sauna. (bara ibland)

Väskan satte man alltid under den långa bänken i det gemensamma omklädningsrummet. På bänken låg allas kläder, vita linnen och rosa och beige flanell- och bomullsunderbyxor med olika mönster. Det var mycket rosa bomullsbyxor på den tiden. Många med blommor på. Stora som små. Där låg de bredvid varandra i söta högar på bänken. Stora som små. Var och en hade sin egen hög. Några täckte sina mera intima underkläder med en hemstickad tröja eller dylikt. Men de flesta byxorna gapade helt ohämmat vidöppna och sände ut signaler med sina blommiga och fräcka mönster.

Vi placerade våra väskor precis under vår egen klädhög, som man ska. Med pengar och allt. Aldrig försvinner det någonting i en allmän sauna, sa min moster. Aldrig utom en gång. Puppelis äldsta syster Kirsti fick alla sina kläder stulna medan hon satt i bastun. Det var under kriget. Allt var borta. Kom och hämta mig, jag har inga kläder, ringde hon hem. Och stod spritt språngande naken i korridoren. Det fanns inte så mycket kläder under krigsåren. Det var en tragedi för Kirsti.

Den riktiga cirkusen pågick i tvättrummet

Det hemskaste var tvättningen. Framför saunarummet fanns det ett enormt tvättrum. Det var den allmänna saunans ociala centrum. Där tvättades och skrubbades det. Och snackades. Ropades. Hojtades. Hejades. Där satt käringarna och tvagade sig själva. Och andra. Där slängdes det vatten in och ut ur hinkarna. På själv och på andra. Var och en hade sin hink, borste och tvål. Det var bara att tvätta, sa mamma. Och vi tvättade så mycket vi orkade.

I Skrubbtantens värld

I tvättrummet bekantade jag mig med en konstig tant. Hon var den enda som hade kläder på sig, alltid vita. Och våta. Hon var mycket beslutsam. Hon tvättade, borstade och sköljde. Allt och alla. Hela tiden. I en evig rörelse med sina borstar och vattenhinkar. Man fick aldrig se en glimt av henne på nära håll. En gång såg jag henne på gården bakom dörren. Med en cigarett i mungipan... Hon rökte i smyg... Hon var mystisk. Hon var en skrubbtant fast hon kallades baderska. Skrubbtanten bestämde allt i den allmänna saunan. Hon var stjärnan med stort S.

”Vi vill också bli tvättade”

Vi var rädda för Skrubbtanten men kvinnorna köade framför henne. Snällt och frivilligt lade de sig på tvättbänken för att bli pinade och plågade under den sylvassa saunaborsten. ”Andra sidan”, ropade Baderskan och tanterna vände sig som sillfiléer.

En sådan stjärna med stort S hette Lintis Ieva. Det är Savolax-dialekt och betyder att hon egentligen hette Eeva Lind. Ieva tvättade och skrubbade både mammas och pappas hud. Ieva var en tuffing.
– Vi vill också bli tvättade, sa vi en gång, Plätten och jag.
– Vill ni verkligen det, svarade Ieva och vände sin genomborrande blick mot oss. Alla började titta. Plötsligt blev vi livrädda och blyga och ångrade oss omedelbart. Ieva började skratta med en hög och skrovlig röst. Hälften av tänderna fattades. Hon skrämde mig. En häxa, tänkte jag. Det är exakt vad hon är, en riktig häxa som i sagoböckerna. Fast hennes ögon log ju så varmt. Det gjorde de inte på sagoböckernas häxor. De såg alltid mycket elaka ut. Och den där vita klänningen var inte så häxig heller. Mycket vit och ren var den. Hon doftade renheten själv, tvål och vatten. Det gör inte häxor. 
– Ställ er här, kommenderade Ieva. Det var bara att lyda. Med knotiga händer höll hon i oss och skrubbade våra små barnrumpor och kroppar med en stor rotborste, upp och ner, upp och ner. Ömt och försiktigt. Inte som på den vuxna huden. Det kittlade hemskt, var för hårt och vi vred oss och sparkade, skrek och fnissade. Sen kastade hon en jättehink varmt vatten över oss och alla skrattade. Jag höll för ögonen och näsan för att inte drunkna. 

– Tack så hemskt mycket, neg vi och sprang ut i omklädningsrummet. Där brast vi ut i gapskratt, nog mera i en blandning av fasa och lättnad än i ren förtjusning.