Sommarnöjen skapar tidlösa hus med skandinavisk arkitektur och naturliga material. Med en enda kontakt, fast pris och garanti.

Från New York till Mikkeli

Från världen och hem till saunan. Nedvarvningsritualen kan börja, i sin egen takt.

Hem från världen. Har just landat på Vanda flygfält, Helsingfors. Samma sak varje gång, från Amerika, Afrika eller Asien, från Paris eller Stockholm, alltid direkt till landet. Det är bråttom som vanligt. Full av energi och minnesbilder från de senaste dagarnas hektiska upplevelser i Den Stora Världen lastar jag bilen och börjar resan mot östra Finland, Savolax-trakten. Mot Mikkeli, min hemstad.

På väg mot Saunastigen

Klockan är fyra på eftermiddagen. På kafferasten i Tuuliharju, 80 kilometer norrut äter jag en saftig hallonmunk. Den lättar men hjälper inte än. Den Stora Världen bankar fortfarande i huvudet.

Efter ett par hundra kilometer närmar jag mig landet, ett sommarställe vid en vildmarkssjö som heter Korpijärvi. Bokstavligen översatt: Ödemarkssjö. Vid vattnet, hundra meter från huvudbyggnaden, står ett ensamt hus, alldeles för sig självt. Det är en sauna.

Dit går en liten stig. Den kallas Saunastigen. Snabbt är jag ute på stigen. På väg att värma upp saunan. Alltid den första åtgärden här på landet.

Att tända saunan med en enda tändsticka

Stigen är mossig och fuktig. Den leder direkt till vedtraven bakom byggnaden. Där står en stor hög björkved snyggt travad mot bastuväggen. Jag tar fem, sex klabbar, så många jag orkar bära, och öppnar saunadörren.

Saunan är kall och opersonlig. Det gäller att tända snabbt. Går runt och letar fram gammalt tidningspapper, stoppar det i ugnen. River lite näver av björkved. In i ugnen med det också, den underlättar tändningen. Det gäller att bygga en bra dramaturgi av ved, en veddramaturgi. Det är alltid ett litet drama att tända en saunaugn. Till saken hör att man ska tända saunan med bara en tändsticka, den första. Då är man proffs, då hör man hit, man är liksom en del av naturen.

Ibland går det, ibland inte. Det händer att veden är fuktig efter gårdagens regn. Så var inte fallet idag. Elden slingrar sig runt klabbarna, först försiktigt smekande. Den sprakar och låter. Saunan har redan använts. Den är inkörd. Skorstenen är ren och drar bra.

Fylla på ved – igen och igen

Så fort det gick. Vips har jag lyckats åstadkomma en glad eld och tända liv i min lilla sauna.
Livet börjar le. Jag öppnar fönstren för att vädra ordentligt. Luften ska vara ren och fräsch, fri från förra badandets fukt och från den rök som alltid sprider sig lite under tändningsprocessen. Det tar ungefär en halvtimme innan den första ”ugnen är färdig”, innan veden brunnit ner och bastun hunnit bli ljummen.

Under tiden, medan man gör andra saker, till exempel dricker kaffe på terrassen i det stora huset och umgås med familjen, kan det hända att man glömmer att springa till saunan för att fylla på ved. Oftast rusar man in lite för sent. Man öppnar luckan och ser att elden har slocknat, glöden blivit röd. Men ugnen har dock blivit het. Den nya veden slukas ändå upp av hungriga eldslågor med glada, knastrande toner.

Det tar tid att värma saunan. Det går inte an att hasta. Och stressa, det är strängt förbjudet.

Andra rundan – nu startar det på riktigt

Med den andra omgången börjar den på riktigt, uppvärmningen. Beroende på vädret eller när man senast värmde upp saunan, tar det vanligtvis fyra till sex omgångar ny ved innan saunan är het.

Under tiden passar jag på att bära in vatten. Jag fyller vattenbehållaren som är fäst vid saunaugnen så att vattnet också blir hett under uppvärmningen. Det kalla vattnet ska bäras in och fyllas i den stora vattentunnan som står på golvet. Flera gånger. In och ut, in och ut längs bryggan. Ämbaret är litet.

Det doftar skönt av skog. Naturens grönska, jordens must.

Veden doftar också. Och röken som sprider sig runtom. Det är en rå och ödslig doft som för mina tankar långt bort till lukter i främmande länder, till mayafolkens offereldar i deras naturkyrkor i Guatemala, till indianernas eldstäder i Chile, till kinesernas gatukök i Hongkong eller lägereldarna vid Beiruts stränder. För en liten stund grips jag av en hisnande känsla av längtan. Till främmande länders exotism. Eller är det detta, den östfinska sjöutsikten med sina saunor, som är exotiskt och ovanligt? För mig eller någon annan? För nära ting bländar en.

Det är rökens översinnliga, sublima arom som är budskapet, det som kopplar mig och min lilla sauna här uppe i Nordens ödemarker till den stora gemenskapen, till världens rök. Jag känner mig global, orienterad.

I skymningen är saunan färdig

Vattnet skvalpar över kanten. Det är mycket att ta hand om innan allt är färdigt. Till saken hör att man sopar bastun ordentligt. Det ska vara rent. Rent och fräscht.

Den Stora världen börjar avlägsna sig. Jag börjar närma mig något nytt.

I skymningen är saunan färdig. I ärlighetens namn har den varit färdig en stund, men jag har velat spara den som sista numret för dagen. Som en läcker godbit innan man lägger sig. Bara man håller ugnen i gång med ett eller två vedträn håller saunan sig varm och blir ännu mognare och mjukare. Det är de ljusa nätternas tid, juni månad som bäst.

Vid elva är det dags. Jag klär av mig i sovstugan, sveper in mig i en mjuk badrock, av rent lin som andas och ger ro. Jag tar med lite aromatiska oljor och en kanna vatten och vandrar längs den hemliga stigen till saunan.

Den första luften är bäst

Jag öppnar dörren, kliver in och sätter mig uppe på lavarna. Laven är het. Jag har en liten handduk med mig att sitta på. En våg av värme sprider sig i hela kroppen. Som en vindpust som blixtsnabbt bryter den spegelblanka vattenytan. Hyn reagerar med gåshud av välbehag. Jag sitter stilla. Njuter. Njuter av den torra jungfruliga bastuluften i vilken ingen före mig har badat och ingen kommer att bada efter heller.

Den första luften är bäst. Den är torr. Jag kastar ingen löyly på stenarna än, låter bara den första värmen göra sitt tills jag blir riktigt varm inuti. Den torra värmen når djupast. Jag sitter tyst. Länge.

Jag tar emot. Tystnaden har tusen röster. Jag lyssnar. Och umgås med ugnen, de grova timmerväggarna och utsikten som öppnar sig mot den stilla sjöytan, tills jag blir ordentligt varm. Då är det dags att gå ut. Det betyder att simma.

Krokodiler i vattnet...

Jag promenerar sakta till bryggan och stiger ner i vattnet. Det är grunt. Botten hård och av ren sand. Ljuvligt att vada. Jag vadar utåt tills vattnet räcker över knäna. Sen kastar jag mig i vågorna. Först känns det kallt, sen underbart uppfriskande. Jag dyker och simmar ett tag, vänder om och glider sakta mot stranden tills jag når sandbottnen med händerna. Sen fortsätter jag tyst med huvudet ovan vattenytan och glider in mellan sjövassen. Som en krokodil. Samma krokodillek som vi alltid lekte som barn, samma farled mellan de tunna, sköra sjöväxterna som styrde rutten. Den blekgrå säven susar sakta i vinden. När du ser den i ögonhöjd och breder din gräsrotshorisont över sävriket ovanpå den glimrande vattenytan, då har du kommit till ytterligare en värld, den hemliga mikrovärlden.

Skymningen har lagt sitt ömma midsommarfilter över det nattlösa landskapet. Klockan visar midnatt. Jag reser mig ur vattnet. Går sakta längs bryggan. Sätter mig på verandan framför bastun, sveper en linnehandduk omkring kroppen. Sitter stilla. En lång stund passerar.

En lång stund av lycka.

Då händer det. En våg av vila börjar sprida sig genom mig. Sakta. Den kryper fram, försiktigt, cell efter cell, växer, blir starkare och dränker mig under sig som en stor ocean. Måttet är rågat, jag kollapsar av trötthet. Kroppens olika spänningar börjar släppa, djupt inifrån. Jag är som en blytyngd som sjunker neråt, inåt, mot jordens navelpunkt. Mot ett tillstånd av fullkomlig vila, mitt eget inre landskap. Konturerna av den nattliga sjön suddas ut och försvinner bakom den mjuka skogsranden mitt emot.

Lyckligare människa finns inte, än hon i badrocken

Jag sitter länge. Dröjer mig kvar ute på saunans veranda. Huden har svalnat. Jag smyger tillbaka in i saunan. Värmen känns om möjligt ännu bättre. Det är dags att ”kasta löyly” för första gången. Jag kastar löyly. Ett magiskt begrepp. Löyly är vatten som blir ånga. Men det heter löyly redan innan du har kastat det. Det är däri magin ligger. Saunan blir fuktig, jag blir het på en gång. Jag badar. En gång till ut i vattnet. En gång till glider jag som ett forntidsdjur bland sjöväxter. En dinosaurie på villovägar bland små hoppande insekter på vattenytan. Eller en människa, som söker sin plats bland sjövass och storlom, måne och ljus.

Ännu en stilla stund på verandan. Sen är det tid att runda av. Tid att svepa in kroppen i den trofasta, slitna badrocken. Den har genomgått en metamorfos genom åren. Blivit mör och mjuk som den mossiga saunastigen. Perfekt skydd för den ensamma saunatänkaren, när hon ska tillbaka till sovstugan.

Kroppen och själen har landat, äntligen. De har kommit hem. Snart vandrar de på den välbekanta Saunastigen där den bara foten känner igen varje sten och stubbe, mossa och rotmönster. Även i det mörkaste mörker skulle den känna sin stig, böja sig för dess kurvor. Som musik.

Lyckligare människa än hon i den trygga badrocken finns inte i hela världen. Inte just nu, i denna heliga stund.