Sommarnöjen skapar tidlösa hus med skandinavisk arkitektur och naturliga material. Med en enda kontakt, fast pris och garanti.

Samtida Sportstugor

Våra sportstugor är inspirerade av sina hundra år gamla föregångare. Kringbyggda uteplatser som ger lä. Oömma och välbyggda. Med lågmälda former som håller länge.

Framväxten av sportstugor var en spegel tidsandan för hundra år sedan och längtan efter ett mer hälsosamt liv. Modernismens ideal ställdes i motsats till det sena 1800-talets pråliga sommarnöjen. Man ville ta avstånd från tidigare generationers sommarliv med groggdrickande och krocketspel.

Sportstugorna blev tillflyktsorter för friluftsliv året om. Husen var i ett plan, funktionellt utformade och direkt förbindelse med naturen. Den primitivt utrustade bostaden skulle få människan att hitta tillbaka till sitt ursprung. Att diska i balja utomhus och läsa i skenet av fotogenlampan ansågs ha ett egenvärde i sig. I takt med ökad fritid fick sportstugan en stor spridning och blev ett modeord.

Vi har pratat med många människor om vilka krav som bör ställas på ett samtida sommarboende. Svaren har ofta handlat om mångfald och enkelhet. Familjer är mer komplexa idag och medlemmarna har olika intressen och vanor som ska samsas i tid och rum. Samtidigt vill man att livet på landet ska vara enkelt och det praktiska fungera smidigt.

Samtida Sportstugor har fått flera funktioner som gör ett aktivt liv enklare. Utanför entrén finns en sporthall där kläder, skor och utrustning för friluftsliv förvaras. Här finns plats för att slänga av sig ytterkläder, byta om och närhet till oömma utrymmen för hygien och rengöring. I den utvändiga Sporthörna kan skrymmande prylar förvaras. Varje hus utformas efter beställarens livsstil så att boende och gäster lätt finner sina saker.

Vid sidan av sina funktioner är våra Samtida Sportstugor skapade för medveten vila nära naturen. Det sociala köket med matplats och vardagsrummet omger ett skyddat rum under bar himmel där även 2000-talets människor kan njuta av en god bok under det stilla skenet av fotogenlampan. Diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare från Miele ersätter dock det förra århundradets utomhusbaljor.